Spørgsmål vedr. affald
Dine affaldsbeholdere skal stå klar til tømning ved skel inden kl 6 om morgenen. Derfor er det en god ide at køre dem frem aftenen før.
Renovatøren tømmer beholderne i perioden kl. 6 - 16.
Er vi tæt på helligdage, starter renovatøren noget tidligere om morgenen med at tømme.
Tømmedatoerne for din adresse kan du slå op her: Tømmedatoer
Nej: Mælke-/ juicekartonen er ikke kun lavet af pap, men er en blandingsprodukt af pap, plast og metalfolie.
Drikkekartoner og madkartoner skal i genbrugsbeholderen med det violette låg, de skal være skrabet rene og være dryp tør.
Ja: hvis de er gjort helt fri for indhold, skal være skrabet rent, så kan de gå med i genbrugsbeholderen med det violette låg som plast.
Ja: bare gryden ikke indeholder madresten men er rengjort.
Ja: Rent bestik kan du bortskaffe som metal i din genbrugsbeholder eller på genbrugspladsen.
Er det meget skarpe køkkenknive som brødknive, så opfordres du til at aflevere dem på genbrugspladsen, så ingen kommer tilskade.
Nej: det er for farligt for både dig og skraldemanden ved tømning af genbrugsbeholderen og det kan også ødelægge bilen. Aflever det i stedet på genbrugspladsen.
Som udgangspunkt skal alle beholdere køres frem til skel til tømning og med håndtaget ud ad. Du kan se mere om placering af affaldsbeholdere under affald.
Har du mere affald til genbrugsbeholderen end der er plads til, så kan du få en beholder mere. Det koster kun et udbringningsbeløb men ellers koster det ikke ekstra om året. Udbringningstaksten kan du se i takstbladet for Private.
Læs mere om valgmulighederne for en ekstra genbrugsbeholder her
- Små døde selskabsdyr som fx. en hamster eller undulat kan lægges en affaldspose, der lukkes tæt og lægges i restaffaldsbeholderen.
- Større døde selskabsdyr, som hunde og katte kan iflg. Tønder Kommune bortskaffes på en af følgende måder:
- Dyrlægen kan tage sig af det døde selskabsdyr.
- Sjældne eller enkeltstående begravelser af selskabsdyr kan som udgangspunkt ske på din egen ejendom. Nedgravning af selskabsdyr bør ske i en dybde, der sikrer mod, at kødædende dyr kan opgrave det døde selskabsdyr. Er der imidlertid tale om større selskabsdyr, som ønskes begravet i nærheden af en drikkevandsindvinding, skal du søge din kommune om tilladelse.
- Selskabsdyr kan begraves på en dyregravplads, som er godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne.
- Det døde selskabsdyr kan brændes på et dyrekrematorium. Asken herfra kan begraves i egen have eller på en dyregravplads som nævnt i ovenstående punkter. Dyrekrematorier skal være godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne. Nærmeste godkendte dyrekrematorier er Dansk Dyrekremering i Løsning og Kæledyrskrematoriet i Randbøl.
Bemærk:
Selskabsdyr er f.eks. hunde, katte, gnavere, krybdyr, stuefugle og andre dyr, som ikke indgår i landbrugsdrift.
Heste, hængebugsvin og andre lignende dyr betragtes ikke som selskabsdyr, fordi de også kan indgå i landbrugsdrift. Disse dyr skal bortskaffes gennem f.eks. Daka.
- Mindre mængder af jagt- og slagteaffald fra private husholdninger kan bortskaffes ved at lægge affaldet i en affaldspose, der lukkes tæt og lægges i restaffaldsbeholderen. Ved mindre mængder forstås, hvad der kan være i en almindelig affaldsbeholder.
- Hvis der er tale om en form for virksomhed, som videresælger f.eks. kød til andre, skal affaldet bortskaffes til en behandler, som er godkendt/registreret efter reglerne om animalske biprodukter, og det skal være ledsaget af handelsdokumenter som andre animalske biprodukter.
- 1
Spørgsmål vedr. madaffald og grønne poser
Nej: Du betaler efter din beholderstørrelse. Derfor er det ligegyldigt hvor meget du kommer i din beholder, så længe låget kan lukkes.
Er din fryser gået i stykker eller har du haft strømsvigt, og står du pludselig med en mængde optøet eller fordærvet mad, kan du komme af med det på følgende måde:
Om sommeren er det bedst, at det kommer væk hurtigt
- Kontakt os og bestil en ekstra tømning, ring inden kl. 12, så kommer vi allerede dagen efter
- Prisen for den ekstra tømning afhænger af beholderens størrelse og følger automatisk med på din næste afregning, se prisen i takstbladet.
- Fyld madaffaldet i de grønne madaffaldsposer og bind posen godt til og læg poserne i rummet/beholderen til Madaffald.
- Har du mere fryseaffald end der kan være i rummet til Madaffald, så kom det i en klar plastsæk og fyld den med max 15 kg
- Du behøver ikke at omemballere fryseaffaldet, hvis det er indpakket i forvejen, bind en grøn madaffaldspose på sækken, så ved skraldemanden at det skal med som madaffald.
- Bind et kontrolmærke, sammen med den grønne pose, på sækken og stil den ved siden af Beholderen til Madaffald, så tager skraldemanden den med ved tømningen.
Om vinteren er det måske koldt nok til, at affaldet kan vente til næste tømning, og man kan slippe for bestilling af en ekstra tømning.
Er din beholder for lille, eller er du tilknyttet en affaldsø med din dagrenovation, så kontakt kundeservice på 8843 7500, så hjælper vi dig med en løsning.
Madaffald er mad, der er blevet til affald fordi det det er madrester eller er fordærvet/blevet dårligt inden det er blevet spist. Det skal samles i de grønne poser, bind en tæt knude og kommes i din beholder til Madaffald - læs mere om sorteringen af madaffald og restaffald
De grønne madaffaldsposer skal bruges til madaffald og bliver uddelt af Tønder Forsyning. Læs mere om de grønne madaffaldsposer og om hvor du kan få dem.
Vi har valgt poser af genanvendt plast af flere årsager:
- Bioplast bliver ikke nedbrudt i et biogasanlæg, da procestiden er for kort. Derfor vil poserne under alle omstændigheder skulle sorteres fra.
- Poser af genanvendt plast er sejere i strukturen end bionedbrydelig plast. Det betyder, at anlægget, der sorterer poserne fra, meget lettere kan overholde de skrappe, danske krav til hvor meget plast, der må være i den færdige pulp (madaffaldet, der sendes videre til biogasanlægget). Pulpen holder sig derfor langt under grænseværdierne for bl.a. plast.
- Erfaringer fra andre kommuner viser desværre, at bioplastposer let revner, så madaffaldet falder ud inden, man når ud i skraldespanden med det.
- De ny poser er produceret her i Europa af europæisk genanvendt plast. Det nedsætter CO2-udledningen fra transporten væsentligt.
Som udgangspunkt skal alle beholdere køres frem til skel til tømning og med håndtaget ud ad. Har du flere affaldsbeholdere til madaffald og/eller restaffald, så skal de alle køres frem til tømning.
Affaldsbeholderne skal stå klar til tømning inden kl 6 om morgenen.
Du kan se mere om placering af affaldsbeholdere under affald.
- 1
Spørgsmål vedr. spildevand
Du ejer selv kloaknettet på din grund og indenfor skel. Du har derfor også selv ansvaret for, at systemet altid er vedligeholdt og fungerer optimalt.
Mangler du oplysninger om kloaknettet på din egen grund kan du ofte finde det i Byggesagsarkivet.
Lugt fra kloakken kan opstå inde i huset fra gulvafløb, håndvaske og toiletter, når vandlåsene på husets installationer suges tomme eller udtørrer, fordi de ikke har været i brug i længere tid. Du kan åbne for vandhanerne og trække ud i toilettet, hælde vand i gulvristen, så vandlåsene fyldes med vand.
Hvis dette ikke hjælper og lugten fortsætter, bør du kontakte et VVS-firma.
Kommer lugten uden for huset?
Kommer lugten fra din skelbrønd eller hovedledning kontaktes Tønder Forsyning.
Nej!
Det er meget vigtigt, at du ikke løfter kloakdækslet for at komme af med overfladevandet på din egen grund eller på vejen – også selvom det vil hjælpe dig af med vandet. Hvis du løfter kloakdækslet, vil alt regnvandet nemlig strømme ned og belaste kloaksystemet yderligere. Og det kan betyde, at både du og dine naboer pludselig ikke kan komme af med spildevandet fra huset fx toilettet eller har vand i kælderen.
Hvis din kloak ikke virker, kan det være på grund af en forstoppelse i Tønder Forsynings kloakledning eller i din egen private ledning. Tønder Forsyning vedligeholder kun den del af kloakken der er udenfor dit skel. Du skal selv vedligeholde kloakledninger der er indenfor dit skel.
Har du en skelbrønd, kan du se, om forstoppelsen er på din egen grund:
- Er brønden tom, er din egen kloak stoppet. Du skal selv bestille og betale en slamsuger for at få kloakken renset.
- Er skelbrønden stoppet, kan du kontakte Tønder Forsyning. Vi betaler for oprensningen, hvis forstoppelsen skyldes fejl i Forsyningens del af ledningen.
Afløbsristen på vejen kan være tilstoppet og skal renses, og det er Kommunens opgave. Hvis risten er dækket af blade og lignende, vil det være en stor hjælp, hvis du renser risten. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du kontakte Tønder Kommune
Hvis dit toilet er stoppet, og det ikke hjælper at vente lidt til toiletpapiret er helt opløst, da det kan være nok til, at proppen i toilettet forsvinder, så du kan nøjes med at skylle igen efter et stykke tid. Så kan du prøve at fylde en spand med 10 liter vand og hælde den meget hurtigt ned i toilettet. Gentag evt. et par gange.
Hjælper det heller ikke så brug en svupper, hvis toilettet er helt stoppet.
Hvis ingen af ovenstående løsninger virker, bør du ringe efter en vvs-installatør.
Undgå at bruge toilettet til affald. Det er en rigtig god ide altid at have en skrallespand/pedalspand stående i nærheden af toilettet, til netop alt det affald, der ikke må komme i toilettet.
Du må fx aldrig skylle disse ting ud i toilettet:
Køkkenrulle
Hår fra hårbørsten
Bleer
Bind
Vatpinde
Skumvaskeklude
Engangsklude (uanset hvad der står på emballagen)
I ekstreme regnhændelser kan kloakvandet stige op i dine afløb, hvis du har kælder under jordhøjden/under stueetagen.
Så skal du kontakte jeres forsikringsselskab hurtigst muligt. De er jeres rådgivere, og de hjælper jer, uanset hvis ansvar det er.
Som husejer har du selv ansvaret for at sikre, at spildevandet ikke kommer ind i din kælder.
Det er derfor vigtig, at du har styr på, hvad din forsikring dækker, hvis uheldet er ude. Med den rette forsikring kan du få dækket både rengøring og indbo, som har lidt skade – lige som dit forsikringsselskab vil kunne give dig gode råd om, hvad du kan gøre for at sikre dig mod fremtidige oversvømmelser.
Som forsyningsselskab har Tønder Forsyning ansvaret for alt, hvad der ligger i – eller over – jordhøjde. Det betyder, at vi har ansvaret for at sørge for afledning af spildevand fra stueetagen og op.
Rotter er uønskede og skal bekæmpes, uanset hvor de holder til. Derfor er du som borger forpligtet til at anmelde det til kommunen, hvis du ser en rotte – eller hvis du ser tegn på rotter. Du kan gøre det nemt og hurtigt ved at gå ind på kommunens hjemmeside, www.toender.dk, og skrive ”rotter” i søgefeltet.
Du ejer og har ansvar for den del af kloakrørene, som ligger inde på din egen grund, og Tønder Forsyning ejer resten af det rørsystem, der leder spildevandet fra dig til renseanlægget og helt tilbage til naturen, når det er rent igen.
Som husejer, ejer du også kloakledningen på grunden. Det betyder, at du selv har ansvaret for, at rørene på din grund fungerer og ikke er utætte. Det betyder også, at det er dig, der skal betale ved evt. reparation eller rensning af kloakledningen på din grund. Al vedligeholdelse og reparation af kloak på privat grund skal udføres af en autoriseret kloakmester.
- 1
Spørgsmål vedr. vand
Ved at følge anvisningerne herunder, så kan vand fra hanen holde et par måneder:
Rengøring af beholdere
|
Tapning af vand
|
Opbevaring af vand
|
Opdager du et brud på jordledningen på din egen grund, skal du kontakte en vvs-installatør for at få bruddet repareret. Dette sker for din egen regning. Du har selv ansvaret for, at jordledningen er tæt og vedligeholdes.
Opdager du et brud på stikledningen uden for din grund, skal du kontakte din vandforsyning.
Stophanen, som sidder ved skel, tilhører vandværket og må kun åbnes og lukkes af vandværket eller vvs-installatør. Hvis stophanen ikke virker, så kontakt din vandforsyning.
Hvis stophanen, der er placeret ved vandmåler, ikke virker, så kontakt en vvs-installatør. Det er vigtigt, at denne stophane virker, så det er muligt at lukke, når der skal skiftes vandmåler eller andre vandinstallationer.
Er jordledningen på din egen grund blevet gravet over, skal den repareres af en autoriseret vvs-installatør.
Hvis stikledningen uden for skel er blevet gravet over, så kontakt din vandforsyning. Udgifterne til reparation af stikledningen skal betales af den ansvarlige for skaden.
Du kan finde hjælp til din regning i Kundeportalen.
- 1
Spørgsmål vedr. taksterne
Takster, gebyrer og andre priser kan ses på denne side:
Taksterne gældende for indeværende år
Priserne er godkendt af Kommunalbestyrelsen.
En af forklaringen er de geografiske forhold gældende for Tønder Kommune. Kommunen er Danmarks 4. største kommune målt på areal, hvilket afspejles i forbrugertaksterne. Kommunen dækker et stort geografisk område og har relativt få borgere/kunder til at betale de udgifter, det koster at drive en forsyning med høj forsyningssikkerhed og god service.
Antallet af husstande er spredt ud over et stort areal og giver lange køreafstande for skraldebilerne, når de tømmer affaldsbeholdere. I forhold til antal kunder har vi relativt mange genbrugspladser og grenpladser.
Forsyningsnettet for vand og spildevand er stort og vidtrækkende og ligeledes er kørslen af vores servicevogne også omfattet af de store kørselsafstande der er i Kommunen.
Ved Tønder Forsyning er det besluttet, at der udsendes to opkrævninger om året, de forfalder i marts og i september.
Ved opkrævningen til betaling i marts, afregnes der for det faktiske forbrug for året før, dette modregnes med de indbetalte áconto beløb (der er udregnet efter det forventede forbrug).
Nej, man kan ikke få regningen delt op med betaling hver måned. Men man kan ved henvendelse få regningen delt op i rater, dvs. der skal laves en betalingsaftale, det koster et gebyr. Gebyret finder du i takstbladet under Administrationsgebyr.
- 1
Spørgsmål vedr. økonomi og Tønder Forsyning
Tønder Affald A/S sørger for genanvendeligt affald, farligt affald, madaffald til forgasning og restaffald til forbrænding indsamlet hos private kunder og enkelte mindre erhvervsvirksomheder i hele Tønder Kommune.
Tønder Affald A/S driver 5 genbrugspladser og 12 grenpladser samt forbereder forskellige affaldsfraktioner til transport. Aktiviteterne finansieres via affalds takster. Selskabet drives efter ”hvile i sig selv” princippet, hvilket betyder, at taksterne skal dække selskabets aktiviteter.
Eksempler på investeringer de seneste år:
- Nedgravede affaldsløsninger i Tønder Midtby
- Rød kasse til farligt affald
- Ny genbrugsbeholder
- Ny mad og restaffaldsbeholder
- Containere til direkte genbrug på genbrugspladserne
- Nye skilte med de landsdækkende piktogrammer
- Pay By Plate, erhvervsordning på genbrugspladserne
- 24/7 adgang på alle genbrugspladser udenfor åbningstiden
Tønder Spildevand A/S håndterer spildevand i hele Tønder Kommune, i alt omkring 5 mio m3 årligt, hvoraf ca. 2,3 mio m3 er spildevand, som afregnes via vandafledningsbidraget.
Spildevandstaksterne går til at drive og vedligeholder 17 renseanlæg, 470 pumpestationer, 31 regnvandsbassiner og har 900 km ledningsnet. Derudover sørger vi for tømning af septiktanke mm. for de kunder, som ikke er tilsluttet den offentlige kloak.
Kunderne er sikret, at priserne er rimelige, idet økonomien i vandselskabet er reguleret af vandsektorloven. Loven indebærer, at Forsyningssekretariatet fastlægger en indtægtsramme for selskabet, og kommer med løbende effektiviseringskrav ud fra en benchmark mellem alle de større spildevandselskaber i Danmark.
Eksempel på anlægsinvesteringer de seneste år:
- Tøndermarsk Initiativet – Højer
- Tøndermarsk Initiativet – Tønder
- Kloakrenovering – Skærbæk
- Kloakrenovering – Toftlund
- Nyt renseanlæg – Branderup
- Kloaksanering – Husum Ballum
Tønder Vand A/S leverer drikkevand til husstande i Tønder, Højer, Løgumkloster og på Rømø. I alt omkring 1,5 mio. m3 årligt.
Vand taksterne går til drift og vedligehold af vores 4 vandværker, 12 boringer, 17 km råvandsledning, 2 trykforøgere (pumper) og 550 km ledningsnet, løbende overvågning af vandkvalitet og sikring af fremtidens drikkevandsforsyning ved beskyttelse af de boringsnære områder omkring kildefelterne mod forurening, samt fremsøgning af nye kildefelter til erstatning af forureningstruede boringer.
Kunderne er sikret, at priserne er rimelige, idet økonomien i vandselskabet er reguleret af vandsektorloven. Loven betyder, at Forsyningssekretariatet fastlægger en indtægtsramme for selskabet, og kommer med løbende effektiviseringskrav ud fra en benchmark mellem alle de større vandselskaber i Danmark.
Eksempel på anlægsinvesteringer de seneste år:
- Fjernaflæste vandmålere
- UV-anlæg på Højer og Løgumkloster Vandværker
- Ny generator – Tønder Vandværk
- Ledningsrenovering
- BNBO (Boringsnære Beskyttelsesområder)
Tønder Forsyning A/S har 6 datterselskaber: Tønder Vand A/S, Tønder Spildevand A/S, Tønder Affald A/S, Tønder Service A/S og Tønder Deponi A/S. Tønder Vedvarende Energi A/S.
Tønder Kommune er eneaktionær i Tønder Forsyning A/S.
Hvert datterselskab har sin helt egen selvstændige økonomi og der er vandtætte skodder mellem selskaberne, som betyder at økonomien mellem selskaberne ikke må blandes sammen. Tønder Vedvarende Energi A/S får ikke del i taksterne fra vand, spildevand og affald.
Det Vedvarende Energiselskab er et kommercielt selskab under Tønder Forsyning A/S. Selskabet har sin helt egen økonomi og må heller ikke blandes med de øvrige datterselskaber.
Tønder Kommune har foreløbigt finansieret første års drift via et kapitalindskud (overkurs ved selskabets stiftelse).
Tønder Vedvarende Energi A/S er i modsætning til de andre datterselskaber, et kommercielt selskab, som har til formål at generere overskud. Selskabet køber ydelser af Tønder Service A/S efter tansfer pricing reglerne. Selskabets økonomi er helt uafhængigt af de øvrige selskaber.
Selskabet skal investere i vedvarende energi og dermed medvirke til at sikre lokalt medejerskab af de sol- og vindmølleparker, som bliver etableret i Tønder Kommune. Det nye selskab skal være med til at sikre det lokale medejerskab af projekterne, så hele gevinsten ikke bare havner hos investorer udenfor Kommunen.
Affaldsselskabet drives efter 'hvile i sig selv' princippet, hvilket betyder, at taksterne skal dække selskabets aktiviteter. Der bliver ikke opsparet penge i kassen, da hele takstindtægten går til driften af affaldsaktiviteterne: indsamlingsordning, genbrugspladser og grenpladser. Herudover lånefinansieres en række anlægsaktiviteter.
Både Vand- og Spildevandsselskabet drives efter 'hviler i sig selv', idet indtægterne ikke må være højere end den beregnede indtægtsramme. Hvis der er opkrævet for høje takster, skal overdækningen modregnes de kommende år og hvis taksterne har været for lave, er der mulighed for at hente underdækningen indenfor en 2-årig reguleringsperiode.
Der bliver ikke opsparet penge i kassen, da hele takstindtægten går til drifts- og anlægsaktiviteter. Herudover lånefinansieres en række anlægsaktiviteter.
- 1