Spring over menu

Nej tak til sprøjtemidler

Sprøjtemidler med omtanke

Sprøjtemidler, såsom ukrudtsfjerner, kan nemt havne i vores drikkevand, hvis man ikke bruger det med omtanke.

Brugen af sprøjtegift er støt stigende i Danmark. Pesticidresterne havner i miljøet og i det grundvand, der en dag bliver til drikkevand igen. Det tager lang tid for pesticiderne at sive ned i grundvandet, så den sprøjtegift, der blev brugt af danske haveejere for 30-40 år siden, viser sig først nu i grundvandet.

I de seneste ti år er der på landsplan i gennemsnit lukket 100 drikkevandsboringer om året pga. pesticider, og 15-20 % af grundvandsressourcen er i dag forurenet over grænseværdien for pesticider.

Derfor giver vi her gode råd til brugen af sprøjtemidler og tips til, hvordan man kan fjerne mos og ukrudt uden brug af gift. Og husk, at rester af sprøjtegift er farligt affald. Aflevér beholderen på genbrugspladsen.

Fjern ukrudt og mos uden gift.

   

Fjern ukrudt uden gift

Når du bruger sprøjtemidler i din have, er den smule, du bruger, en lille del af en svimlende mængde. For i Danmark bruger vi tilsammen over 116 tons sprøjtegift om året for at komme mælkebøtterne, skvalderkålen eller mosset til livs.

Mange sprøjtemidler indeholder pesticider, som egentlig bare er en anden betegnelse for gift, der bruges til at kontrollere f.eks. planter, svampe og insekter. Pesticider påvirker de biologiske processer. Derfor er det både farligt og sundhedsskadeligt, når resterne af sprøjtemidlet ender i naturen og i vores grundvand. Hver uge lukker to drikkevandsboringer i Danmark pga. pesticider. Så tænk over hvor meget og hvor ofte, du bruger sprøjtemidler – eller om du måske helt kan undgå gift i din have.

Sådan holder du ukrudtet nede uden brug af sprøjtegift

Ukrudt i haven
Jo tidligere du er ude med knofedt og hakkejern, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudtet. Så fjern ukrudtet, før det slår dybe rødder og kaster frø. Ukrudt har brug for sollys til at vokse. Derfor kan du bekæmpe ukrudtet i dine bede ved at dække jorden til med enten bunddækkeplanter, træflis, halm eller græs fra din nyslåede plæne. Husk også, at det er nemmere at luge umiddelbart efter et regnvejr – der sidder rødderne nemlig løsere.

Ukrudt mellem fliserne
Ukrudt mellem fliserne kan gro, selvom der kun er en sprække på 1 mm til rådighed. For at komme ukrudtet til livs, kan du hælde kogende vand på fliserne – eller bruge knofedt til at fjerne ukrudtet med en hakke eller et lugejern. Du kan også bruge en fugerenser til at skrabe fugerne mellem fliserne. Er fugerne meget brede, kan det være en god idé at tilplante dem med særlige fugeplanter, der udkonkurrerer ukrudtet.
 

Fjern mos uden gift

Vælg rigtigt og dosér nøjagtigt

Følg nøje doseringen på dit sprøjtemiddel

Det er ikke ligegyldigt hvad og hvor meget, du bruger. Sprøjtemidler er forskellige, og nogle er farligere og belaster miljøet mere end andre. Men uanset typen, skal du aldrig bruge mere, end etiketten angiver. Læs mere på Miljøministeriets hjemmeside om den rigtige brug af pesticider og tips til færre pesticider.

Gode giftfri råd mod mos

Mos i plænen
I det tidlige forår, når græsset begynder at vokse, bliver mosset gult og sidder løst. Så kan det fjernes med håndkraft og en almindelig rive uden at beskadige det frodige græs. Det samme sker på varme sommerdage. Er det ikke nok, kan du vælge mosbekæmpelsesmidler, der ikke indeholder giftstoffer. På Miljøministeriets hjemmeside kan du finde inspiration til, hvordan du med naturens egne midler og uden brug af pesticider kommer ukrudtet i haven og på terrassen til livs.

Er græsset sundt, udkonkurrerer det mosset
Mos trives ikke godt i en tæt og sund græsplæne. Så når foråret kommer, er det en god idé at efterså med nye græsfrø – og du kan vælge græssorter eller blandinger, der er mere modstandsdygtige over for mos. Du kan også holde plænen sund ved at slå græsset en gang om ugen med græsslåmaskinen indstillet på fire cm – det styrker nemlig græssets rødder.

Alger og mos på fliser
Du behøver ikke gift for at få bugt med mos og alger på eller mellem fliserne. Et effektivt råd er at skrubbe fliserne med sand og bagefter skylle efter med rent vand. En stiv kost kan også hjælpe. Skal der mere til, kan du i stedet højtryksspule fliserne med rent vand.